ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Η Άνω Χερσόνησος είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό χτισμένο στο λόφο που περιβάλει αμφιθεατρικά τις δαντελωτές παραλίες της περιοχής και βρίσκεται περίπου 24 km ανατολικά από το Ηράκλειο. Είναι επίσης γνωστή και ως Παλιά Χερσόνησος, ονομασία που την ξεχωρίζει από το Λιμάνι της Χερσονήσου, που βρίσκεται σε απόσταση 1 km από την Άνω Χερσόνησο και η οποία πλημμυρίζει από τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

Η Άνω Χερσόνησος είναι ένα από τα λίγα παραδοσιακά χωριά που παραμένουν αγνά και ανεπηρέαστα από την τουριστική ανάπτυξη. Χαρακτηριστική η πλατεία του χωριού, εύκολο να τη φανταστεί κανείς αν ανατρέξει σε παλιότερες μνήμες. Ένα σιντριβάνι στη μέση και γύρω από αυτό μαγαζάκια με κεντήματα, ο φούρνος, το κρεοπωλείο και το μανάβικο με όλων των ειδών τα ντόπια είδη, καφενεία με μερακλίδικους καφέδες και παραδοσιακούς μεζέδες και ταβέρνες με την κρητική κουζίνα, καλό κρασί και ζεστασιά.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της πλατείας διοργανώνουν κάθε βδομάδα βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορούς, στις οποίες ντόπιοι και τουρίστες μαζεύονται για αλησμόνητη διασκέδαση. Κάθε χρόνο την παραμονή και την ημέρα της Παναγίας, στις 15 του Αυγούστου, η πλατεία του χωριού γεμίζει κόσμο για τον εορτασμό της μιας από τις δύο εκκλησίες του χωριού. Τότε συγκεντρώνονται πολλοί ντόπιοι και τουρίστες και ξεφαντώνουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η πλατεία εκείνο το βράδυ σφύζει από ζωή.

Ο Άγιος Δημήτριος, ανακαινισμένη και πανέμορφη, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του χωριού, και ζωντανεύει κάθε χρόνο το Πάσχα, στην Ανάσταση. Όλοι μαζεύονται εκεί για να λάβουν το Άγιο Φως και να ζήσουν τα εκκωφαντικά και μαγευτικά βεγγαλικά.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Κοντά στην Άνω Χερσόνησο βρίσκεται το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ στην Κρήτη, σε απόσταση μόλις 3 km, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2003. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του γκολφ, στο: www.crete-golf.com .

Η Άνω Χερσόνησος είναι το πρώτο σε σειρά και το μεγαλύτερο από τα τρία γραφικά χωριά που είναι χτισμένα στο λόφο που αγκαλιάζει το Λιμάνι της Χερσονήσου και το μόνο χωριό με παραδοσιακή πλατεία. Αξίζει όμως μία βόλτα στα καλντερίμια και των τριών χωριών, για να γευτεί ο επισκέπτης τις μυρωδιές και τις εικόνες μιας αγνής Κρήτης. Το Κουτουλουφάρι είναι ίσως το πιο αναπτυγμένο χωριό, ενώ στο Πισκοπιανό δεσπόζει η μεγάλη εκκλησία που βρίσκεται πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Υπάρχει ένας δρόμος που ενώνει τα χωριά μεταξύ τους και η απόστασή τους δεν ξεπερνά το 1 km.

Στο Λιμάνι Χερσονήσου θα βρείτε όλες τις δραστηριότητες που αναζητάει κανείς σε μία μικρή πόλη. Υπάρχουν πολλά εμπορικά μαγαζιά, τα οποία λειτουργούν όλη μέρα κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου, τράπεζες, εστιατόρια, καφετέριες, νυχτερινά μπαρ και ιατρικό κέντρο, αλλά, συνάμα και πολλές παραλίες σχηματισμένες σε μικρά κολπάκια, με καθαρά νερά και οργανωμένες αμμουδιές.

Από την Άνω Χερσόνησο υπάρχει γρήγορη πρόσβαση προς το Οροπέδιο Λασιθίου, έναν προορισμό που ένας επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει. Εκεί συναντά κανείς το Δικταίον Άνδρον, το σπήλαιο που, κατά τη Μυθολογία, γεννήθηκε ο Δίας, πατέρας των θεών του Ολύμπου και να θαυμάσει την απέραντη θέα στα βόρεια παράλια του νησιού, καθώς και να αντικρίσει το πλήθος των ανεμόμυλων που με την βοήθεια του ανέμου, ποτίζουν τους λαχανόκηπους του Οροπεδίου.

Από την ανατολική πλευρά του νησιού, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί τις μεγαλύτερες πόλεις του Νομού Λασιθίου, όπως τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία. Αξίζει επίσης να επισκεφτεί την ξακουστή Σπιναλόγκα, το διάσημο νησί που φιλοξενούσε αποκλειστικά τους λεπρούς της Κρήτης και ολόκληρης της Ελλάδος. Η πρόσβαση στο νησί πραγματοποιείται με καραβάκια που φεύγουν από την Πλάκα, ένα παραθαλάσσιο χωριό με φρέσκο ψάρι που συναντάει κανείς λίγα χιλιόμετρα μετά τον Άγιο Νικόλαο ή ακόμα και από τον Άγιο Νικόλαο με οργανωμένη εκδρομή με μικρά πλοία.

Τέλος, η Άνω Χερσόνησος είναι ένα βολικό σημείο εκκίνησης για εξορμήσεις με ποδήλατο ή για trekking ακολουθώντας ένα από τα περιπετειώδη μονοπάτια που θα επιλέξετε.

ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εκτός από τους κοντινούς προορισμούς ο επισκέπτης θα πρέπει να επισκεφτεί το Ηράκλειο, τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, καθώς επίσης τις δύο μεγάλες πόλεις της δυτικής Κρήτης, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Κατευθυνόμενοι προς το Ηράκλειο και σε απόσταση λιγότερη από 5 km από την Άνω Χερσόνησο, ο επισκέπτης αξίζει να κάνει μία στάση στο Θαλασσόκοσμο και να περιηγηθεί στο ενυδρείο του μεγαλύτερου κέντρου θαλάσσιας έρευνας, τεχνολογίας και αναψυχής στη Μεσόγειο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα: www.cretaquarium.gr .

Λίγο έξω από το Ηράκλειο βρίσκεται η Κνωσός, το παλάτι του Βασιλιά Μίνωα, ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του νησιού. Στο Ηράκλειο υπάρχουν τρία μουσεία, το αρχαιολογικό, το ιστορικό και το μουσείο φυσικής ιστορίας, αλλά μια βόλτα στην πόλη του Ηρακλείου θα φέρει τον επισκέπτη μπροστά σε μνημεία, πλατείες, εκκλησίες και ιστορικά κτήρια, όπως η πλατεία Λιονταριών με το χαρακτηριστικό σιντριβάνι, το δημαρχείο, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, τις εκκλησίες του Αγίου Τίτου και του Αγίου Μηνά και το Ενετικό λιμάνι με το κάστρο του Κούλε που επιβλητικά το προστατεύει.

Το Ρέθυμνο και τα Χανιά έχουν κρατήσει καλοδιατηρημένες τις παλιές τους πόλεις και αξίζει μία βόλτα στα καλντερίμια τους μέσα στα οποία υπάρχουν μικρά εμπορικά μαγαζάκια, ταβέρνες και καφετέριες.